OBS! FILMEN VISAS PÅ ÅLANDS SJÖFARTSMUSEUM!

Den åländska barken Herzogin Cecilie var på sin tid ett av världens största och mest kända segelfartyg. Hon hörde till Gustaf Eriksons segelfartygsflotta och var hans flaggskepp.  I april 1936 strandar fartyget i Engelska kanalen. Efter en lyckosam resa från Australien med vete i lasten anländer hon till Falmouth och firas som vinnare av Grain Race, de stora segelfartygens kappsegling mellan Australien och Europa. Sju och en halv timme efter avgång från Falmouth seglar hon rakt upp på klipporna vid Devons kust.

Huvudpersonerna i dramat är den unge åländske sjökaptenen Sven Eriksson och hans hustru Pamela Bourne. Hon, högreståndsflickan, ministerdottern, Oxfordstudenten, hade fallit för den stilige kaptenen under en tidigare resa med Hertiginnan.  När det dramatiska skeppsbrottet inträffar är de på sin smekmånadsresa

Herzogin Cecilies grundstötning får omedelbart stor uppmärksamhet. På strandklipporna vid Bolt Head finns snart både radion och de stora tidningarnas korrespondenter. Över femtio tusen människor vallfärdar till olycksplatsen. Även journalfilmarna är på plats och dramat vid Devons kust blir en följetong i världspressen och biografsalongerna.

Filmen är en berättelse om den färgstarka kvinnan Pamela Bourne, och Svens och hennes långa kamp för att rädda Herzogin Cecilie. I tre månader kämpar de mot övermäktiga krafter.

Regi: Per-Ove Högnäs

Foto: Fred Nordström och Per-Ove Högnäs

Klipp: Klaus Grabber

Musik: Peter Hägerstrand

 

Produktion: Pelago Film i samarbete med Yle5/Jenny Westergård 2013