Ålands Sjödagar 2016, 20-24 juli, innebär fem dagar och fyra nätter späckade med artistframträdanden, seglings- och motorbåtsuppvisningar, marknad och workshops i Sjökvarteret i Mariehamn.

Som vanligt tjuvstartar Ålands Sjödagar med att deltagande skutor träffas. I år blir det två skutträffar, först i Sandvik på Kökar på måndagen den 18 juli, och så i Degerby, Föglö, på tisdagskvällen. Därifrån avgår Skutkappseglingen som går i mål i Sjökvarteret på onsdagseftermiddagen, där just årets stora sommarevenemang startat.

Alla dagar pågår ett flertal seglingar med galeasen Albanus, och det blir kappsegling och defilering av olika typer av båtar. Tennkulemotorerna tuffar på i motormuséet, och det blir demonstrationer och workshops av olika hantverk runt om på festivalområdet där det också finns hantverk och mat till försäljning. I Sjöfararkapellet ordnas yoga och högläsning, och på scenen bjuds det på både musik och uppvisningar av olika slag under dagtid. Det blir dans till olika sorters musik alla kvällar, och innan kvällens huvudband framträder ordnas det dansworkshop i kvällens dans: salsa, swing, folk eller bugg.

Onsdag är Sjösäkerhetsdagen, torsdag är Hantverksdagen, fredag är Folkmusikdagen, lördag är Maritima dagen och söndag är Barnens dag. Program och deltagare de olika dagarna präglas av dagens tema.