En dramadokumentär om särlingen och uppfinnaren Uno Ekblom från Eckerö, Åland som år 1939 slog hela världen med häpnad när han med sin lilla båt åkte från Eckerö till New York. Uno slog ett världsrekord; båten var den minsta motorbåt som någonsin korsat Atlanten. Det är samtidigt en berättelse om en kaotisk resa där allt höll på att gå fel. Detta på grund av Unos komplicerade förhållande till de två övriga i besättningen. Tre helt olika personligheter vistades under lång tid i den lilla båten. 

Som färdkamrater hade Uno tvingats välja långdistanssimmaren Alfred Åström och den nästan ständigt sjösjuke Stig Linderoth. Åström var inbiten rökare, drack mängder av kaffe och pratade hela tiden. Själv var Uno en renlevnadsmänniska och pedant; nykterist, rökte inte och hela tiden noga med vad han åt. 

De flesta var skeptiska till Unos planer. Båten var liten - bara nio meter - och motorn en gammal kultändare. Han saknade dessutom erfarenhet av de stora haven. Och inte ett ord engelska kunde han. Sjöfartskunniga på Åland skakade på huvudet - rena självmordet! Innan avfärden skrev Uno ett brev i tidningen: ”Adjö och farväl.. på några månader eller år, ja kanske för alltid….”. 

Sommaren 1939 pågick samtidigt ett annat drama i kulisserna. Kriget bröt ut i september och snart stod hela världen i brand.

Filmen har engelska undertexter. 

Regi: Per-Ove Högnäs 
Manus: Michael Hancock 
Foto: Anton Österlund 
Musik: Peter Hägerstrand 
Klipp: Klaus Grabber 
Berättare: Nicklas Lantz
Medverkande: Jonas Danielsson, Mats Stenlund, Linnea Sundblom. Jon Henriksen m.fl. 
Produktion: Pelag