Charles Lucas, den förste som fick mottaga utmärkelsen Viktoriakorset av drottning Viktoria i England, fick utmärkelsen för sin rådighet under slaget om Bomarsund, och medaljen och en ättling till honom är på Åland i samband med seglingen. Det finns historiskt kunniga guider både ombord och framme i Bomarsund, där det också bjuds på en initierad guidning av fästningen och förevisning av medaljen. Ombord på Albanus bjuds det på lunch, som ingår i priset. Seglingen görs i samarbete med Ålands Kulturhistoriska Museum och Olof M Janssons stiftelse för främjande av åländsk historisk forskning.

Man kan segla antingen till Bomarsund eller från Bomarsund. Albanus avgår den 20.7 kl 09.30 från Sjökvarteret. Till Bomarsund avgår en buss kl 11.30 för den som vill segla tillbaka på eftermiddagen, och den bussen tar med de avmönstrade passagerarna tillbaka till Mariehamn. Guidningen i Bomarsund görs för båda grupperna tillsammans.

Boka med namn på alla deltagare på adressen alandssjodagar@gmail.com och betala 50 euro per person till IBAN: FI45 6601 0002 0899 85 BIC: AABAFI22 så blir din bokning bekräftad. Skriv Bomarsund i meddelanderutan.

Endast förhandsbetalning gäller, det går inte att betala ombord.