Aktiviteter

Mer info kommer inom kort.

PÅ VATTNET - MOTTAGNINGAR OCH KAPPSEGLING

Kappsegling, Degerby - Sjökvarteret, onsdag den 15 juli. Start från Degerby ca. kl. 10:00 och ankomst till Sjökvarteret ca. kl. 16:00.
Mottagning för besättningen på skutorna på Ålands Sjöfartsmuseum, torsdag den 16 juli kl. 16:00.
Snipäventyret, sniporna anländer till Sjökvarteret torsdag den 16 juli ca. kl. 18:00.
Kappsegling, allmogebåtar - Sjökvarteret, lördag den 18 juli kl. 15:00.

Information om när Petterssonbåtarna anländer kommer inom kort.

KULTÄNDARNA

Kultändarna - "gamla" maskinister och personer med stort motorintresse - renoverar  maskiner och motorer i Sjökvarteret alla tisdagar och torsdagar, mest den mörka tiden på året. Kultändarna kör sina motorer vid några få och unika tillfällen, och ett av dem är Sjödagarna. Missa inte dessa Koola Kultändare, du hittar dem i Sjökvartrerets norra del, granne med Ålands Natur och Miljö. Om inte annat, kommer du att höra när de drar igång sina maskiner!

ROFYLLD FÖRMIDDAG MED ZANDRA

En välgörande förmiddag för kropp och sinne. Zandra Lundberg är journalist, krönikör och bloggare. Hon är utbildad till yogalärare i Goa, Indien. Du väljer själv om du vill delta i en eller två – eller alla tre delar.
Fredag 17/7
Kl. 09.00 Guidad morgonmeditation. Landa i nuet, hämta hem dig själv och få ny kraft. Ute på bryggan om vädret tillåter. Drop-in. 
Kl. 09.30 Yoga, mjukt och välgörande. Passar alla, nybörjare så som erfarna. Utomhus om vädret tillåter. Ta med egen yogamatta! Anmäl för plats till info@alandssjodagar.ax
Kl. 11.00 ”Meningen med livet”. Efter flera tunga, mörka år med depression kom en vändpunkt. Sedan dess har Zandra jobbat aktivt för att må bra. Det här är ett filosofiskt samtal om de stora frågorna i livet: vad är det egentligen vi håller på med? Och varför? Drop-in.
Plats: I och utanför Sjöfararkapellet. Gratis! Anmäl dig till yogadelen pga platsbrist genom att skicka ditt namn och telefonnummer till info@alandssjodagar.ax senast dagen innan, den 16/7. Meditation och Samtal är drop in!

SMEDJOR OCH BUTIKER I SJÖKVARTERET

I SMEDJAN kan du se traditionellt åländskt järnsmide utföras av medlemmar i Hantverksföreningen Östra smedjan.
SILVERSMEDEN P-Å Johansson och METALLKONSTNÄR Zygeda Jurgutyte håller öppet dagligen.
GULDVIVA är en smyckessmedja med helt egna produkter. Samtliga smycken i sortimentet är formgivna och tillverkade i egen smedja av GULDVIVAs guldsmeder. I tillverkningen används endast äkta silver och guld. (nickelfritt 925 silver och 18K guld) "En vild och vacker skärgårdsnatur ger inspiration till många av våra smycken. Det är precis lika roligt att göra blommor som att göra fiskfenor!" Kom in och titta, ta en bit av Åland med dig hem! www.guldviva.com
SALT är ett levande hantverkshus med butik och ateljéer i Sjökvarteret i Mariehamn. Hos oss hittar du handgjorda föremål i textil, silver, keramik, trä och järnsmide, och du träffar alltid någon av oss konsthantverkare i butiken. Vi vill krydda livet och vardagen med färgstarkt och formstarkt konsthantverk. Vackra unika saker att använda varje dag.
På SALT arbetar hantverkarna Ann Granlund, Gunilla von Nandelstadh, Ilse Berg, Titti Sundblom och Mari Lundgren samt Siv och Simon Linney från Lugnet Keramik. www.salt.ax
SEA-DESIGN. Konst & hantverk. Susanne Ekman-Ahlroth arbetar främst i metall och trä - blandar material. "Inspiration får jag i möte med människor och samspelet mellan dem. Formen söker jag i kvinnans och naturens mjuka former. Välkomna till min atelje och verkstad i Sjökvarteret, Mariehamn." www.seadesign.nu

VILLE VIKING PIRATKRYSSNINGAR

I år arrangeras två piratkryssningar för barn och deras föräldrar ombord på Albanus. Torsdag 16/7 och fredag 17/7, samling kl. 14.30. Barnen får träffa Ville Viking och Peppi Pirat i Skuthallen innan avfärd och sedan åka på en ca två timmar lång kryssning. Ni får hissa piratflagga, söka efter guldpengar och få egen tatuering. Resorna arrangeras i samarbete med Viking Line och Viking Club-medlemmar får rabatt. Det är en upplevelse för hela familjen! Boka biljetter redan idag på info@alandssjodagar.ax. Din bokning bekräftas efter att vi mottagit betalningen. I mån av plats kan man köpa biljetter under festivalen. Fråga i informationen. Egen flytväst medtages.
Viking Club-medlemmar: Vuxna 10 € och barn 5 € mot uppvisande av medlemskort. Ordinarie pris: Vuxna 20 €, barn 10 €.

ISLÄNDSK SILLTEATER

Sillmuseet Siglufjördur är Islands största maritima museum. På vackra sommardagar visar man där hur sillen saltades förr, dragspelet expanderadas och man ställer till med fest på bryggan. I år ska vi få ta del av detta! Sillmuseets bidrag till den Nordiska kustkulturfestivalen är den här showen med isländska sillflickor som saltar sill i tunnor, precis som man gjorde vid mitten av förra seklet, med alla tillbehör, rop och rörelser. Missa inte det här! Den färdigsaltade sillen är sedan fri för vem som helst att hämta. Fem föreställningar: torsdag 16/7 och fredag 17/7 kl. 13.00 och kl. 15.30 och sista framträdandet, lördag 18/7 kl. 12.00. Gratis för besökare.

ÅLAND DESIGN MARKET

ÅDM arrangeras av föreningen Ålands Slöjd och Konsthantverk och kommer att finnas på plats under Hantverkardagen den 17 juli. De kommer att visa och sälja åländskt hantverk, design och konst. Gratis för besökare. www.konsthantverk.ax

FOLKHÄLSANS LIVRÄDDNINGSSKOLA

En kort livräddningsföreställning för stora och små av Folkhälsans simbilsinstruktörer Kajsa Ek och Ellinor Johansson. Efter föreställningen följer diskussion och praktiska övningar i livräddning och återupplivning. Två tillfällen: Onsdag 15/7 kl. 12:00 och kl. 15:00. Gratis för besökare.
Föreställning och diskussion: 30 min
Praktiska övningar: 1h

DUNDERDANS

Dansstudion Dunderdans är öppen för alla med ett brinnande intresse för dans och show. Studion bildades år 2001 och är en dansgrupp bestående av över 250 tjejer och killar i åldrarna 7–28 år där gemenskap och dansglädje är ledorden. Dunderdans bjuder alltid på glädje, talang och show, vilket har gjort deras framträdanden till flitigt besökta folkfester. Gratis för besökare. www.dunderdans.ax

BARNTEATER SIILIKOTTEN

En föreställning om vänskap, rädsla och kärlek. Pjäsen handlar om en igelkotte och hans goda vänner Torben, en dansk groda som flytt hemlandet eftersom infödingarna där äter grodlår. Ormen Willy med ett förflutet i Amerika, Svarta havet, Gula havet, Bollhavet bl. a. Siilikottens stora kärlek till Maj, en igelkotte, är en viktig del i berättelsen. Pjäsen är riktad till barn från fyra år och uppåt. Den passar också för vuxna eftersom den innehåller en hel del humor. Skådespelare - Matts Stenlund, regi och scenografi - Patrik Drake, text - Margareta Thun. Speltid 35 min. BIljetter köps på plats vid informationsdisken. Föreställningar: Ons 15/7, Tor 16/7, Fre 17/7 och Sön 19/7 kl. 16.00, Lör 18/7 kl. 17.00.
Pris: 10 €

HÖGLÄSNING OCH VISFÖRESTÄLLNING RASMUS PÅ LUFFEN

Nicklas och Lukas Lantz högläser och sjunger sånger ur Astrid Lindgrens berättelse om Rasmus på luffen. Passar barn från 5 år. Ca 35 min. "Vår föreställning är en dramatisk form av högläsning" beskriver Nicklas för Nya Åland. Far och son Lantz läser ur Rasmus på luffen, sjunger Allan Edwalls visor och dramatiserar dialogen. Biljetter köps på plats vid informationsdisken. Föreställningar: Ons 15/7, Tor 16/7, Fre 17/7, Lör 18/7 kl. 12.30, Sön 19/7 kl. 13.30.
Pris: 5 €

FILOSOFISKA SAMTAL

Hur tar sig olika maktformer uttryck i vårt samhälle och hur påverkas vi av dem? Makt är temat som utforskas i årets filosofiska samtal. Samtalen leds av Isac Boman som författat avhandlingen ”Penningmakten – Ett medel för frihet eller slaveri?” vid Åbo Akademi. Tre tillfällen: ons, tor och fre 15-17 juli, kl. 19.00 i Sjöfararkapellet. Gratis för besökare.

FÄRÖISK AFTON

Kustkulturdagen, torsdag 16/7.
Kl. 18:00 Árni T Brattaberg, Färöarnas representant i Nordisk Kustkultur hälsar alla välkomna
Kl. 18:00 Kyrkokören Ljómur sjunger färöiska och nordiska sånger, körledaren Petur M Johannesen berättar om sångerna
Kl. 18:30 Alla är välkomna att provsmaka färöisk mat
Kl. 19:00 Kyrkokörens förman Arnfinn Thomassen berättar om Suderø och prästen Jákup Dahl 1878-1944
Kl. 19:15 Kyrkokören Ljómur sjunger
Kl. 19:45 Dags att dansa färöisk kvaddans! Först blir det en kort uppvisning och genomgång, sen får alla vara med och prova på!

KVINNAN VID KUSTEN
Seminarium i samarbete med Ålands Sjödagar, Nordisk Kustkulturfestival, Ålands Feministparaply och Ålands Sjöfartsmuseum
Program:
Kl. 12:00-13:15    Två föreläsningar på 30 minuter var samt en frågestund på 15 minuter.
Kl. 13:15-13:30    Paus - bensträckare
Kl. 13:30-14:45    Två föreläsningar på 30 minuter var samt en frågestund på 15 minuter.
Kl. 14:45-15:15    Paus - kaffe + bulle
Kl. 15:15-16:30    Runda bordet samtal som leds av Hanna Hagmark-Cooper
Plats: Ålands Sjöfartsmuseum, auditorium
Pris: Gratis och deltagare bjuds på kaffe och bulle
Namn och tema på föreläsningar presenteras inom kort.

LOTTERI

AKTIVITETER PÅ ÅLANDS SJÖFARTSMUSEUM

PIRATRUNDA FÖR BARN I SAMARBETE MED VIKINGLINE

LUSTANS EKOLOGISKA

DRAKBYGGE